TOIMINTA

Elokuvateatteri Kino Iiris | Elokuvasarjat ja –kerhot | Mediakasvatus | Festivaalit ja tapahtumat
Projektit ja kehittämishankkeet | Verkostoituminen ja yhteistyö

Kino Iiris tarjoaa ainutlaatuiset puitteet monipuoliselle elokuvatoiminnalle.

Perusohjelmiston lisäksi Iiriksessä järjestetään eri kohderyhmille tarkoitettuja erikoisnäytöksiä, esimerkkeinä Seniori-, Koulukino- ja Nostalgiakino-näytökset sekä Ihmefilmi nuorille.

Paikallisuus näkyy vahvasti elokuvakeskuksen toiminnassa sekä ohjelmistossa. Vuodesta 2012 Kino Iiriksessä on esitetty lahtelaisia dokumentteja ja lyhytfilmejä Lahti-filmi-iltamissa. Lisäksi katsojia ovat keränneet yksittäiset lahtelaisdokumentit, kuten Rintamalotta ja Marolan Aino. Joulukuussa 2017 valmistui Lahden historiasta kertovat dramatisoitu Lemmenlatu-niminen dokumentti.

Myös elokuvakerhot ovat aina olleet keskeinen PHEK:n toimintamuoto. Iiris-salissa kokoontui pitkään huippusuosittu Lahden työväenopiston elokuvapiiri. Yhä edelleen elokuvakeskuksen tärkeä sarja on pyörii Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvasarjat. Niitä esitetään Vaahterasalissa 35 mm filmiltä.
Viime vuosina elokuvakerhoperinnettä on ylläpitänyt viikoittainen Kellarikino, joka on tällä hetkellä tauolla.

KINOS -lyhytelokuvafestivaalia on järjestetty Kino Iiriksessä jo vuodesta 2003. Lyhytelokuviin painottuva KINOS kutsuu kaikentasoisia elokuvantekijöitä tarjoamaan tuotantojaan ohjelmistoon. KINOS –festivaalin yhteydessä on vuosittain järjestetty myös erilaisia oheistapahtumia kuten klubi-iltoja.

PHEK:n ydintoimintaa ovat myös erilaiset kehittämishankkeet ja projektit, joilla edistetään audiovisuaalisen kulttuurin ja elokuvan asemaa Päijät-Hämeessä. Tällä hetkellä käynnissä on muun muassa paikallishistoriallinen kulttuuriprojekti, jonka tarkoituksena on digitoida vanhoja filmejä, valokuvia, äänitallenteita ja videoita. Projekti toteutetaan elokuvakeskuksen, Lahti-Seuran ja Lahden videokuvaajien yhteistyönä ja sille myönnettiin rahoitus Suomen kulttuurirahaston toimesta.

Valikoista lisätietoa Kino Iiriksen eri sarjoista.