TOIMINTA

Elokuvateatteri Kino Iiris | Elokuvasarjat ja –kerhot | Mediakasvatus | Festivaalit ja tapahtumat
Projektit ja kehittämishankkeet | Verkostoituminen ja yhteistyö

Elokuvateatteri Kino Iiriksen tilat tarjoavat ainutlaatuiset puitteet monipuoliselle elokuvatoiminnalle.

Perusohjelmiston lisäksi Iiriksessä järjestetään eri kohderyhmille tarkoitettuja erikoisnäytöksiä, varttanuulle väelle Elohopeat- ja Nostalgiakino-näytökset sekä nuorempaan makuun Koulukino ja Ihmefilmi.
Valikoista lisätietoa Kino Iiriksen eri sarjoista, mm. kohdasta MUU OHJELMISTO.

Elokuvakerhot ovat aina olleet keskeinen PHEK:n toimintamuoto. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) maakuntasarjan elokuvia esitetään Vaahterasalissa 35 mm filmiltä. Vuonna 2020 Iiris-salissa aloittaa uusi klassikkoelokuviin keskittyvä sarja Iiriksen Ajattomat, jonka toteuttaa Kino Iiris yhteystyössä Kellarikino-elokuvakerhon kanssa.
Iiris-salissa kokoontui pitkään huippusuosittu Lahden työväenopiston elokuvapiiri ja viime vuosina elokuvakerhoperinnettä on ylläpitänyt viikoittainen Kellarikino, joka on tällä hetkellä tauolla.

KINOS-lyhytelokuvafestivaalia on järjestetty Kino Iiriksessä jo vuodesta 2003. Lyhytelokuviin painottuva KINOS kutsuu kaikentasoisia elokuvantekijöitä tarjoamaan tuotantojaan ohjelmistoon. KINOS –festivaalin yhteydessä on vuosittain järjestetty myös erilaisia oheistapahtumia kuten klubi-iltoja.

Paikallisuus näkyy vahvasti elokuvakeskuksen toiminnassa sekä ohjelmistossa. Vuodesta 2012 Kino Iiriksessä on esitetty lahtelaisia dokumentteja ja lyhytfilmejä Lahti-filmi-iltamissa. Lisäksi katsojia ovat keränneet yksittäiset lahtelaisdokumentit, kuten Rintamalotta ja Marolan Aino. Joulukuussa 2017 valmistui Lahden historiasta kertovat dramatisoitu Lemmenlatu-niminen dokumentti, jonka on nähnyt jo yli 10 000 katsojaa. Paikallishistoriallinen kulttuuriprojekti, jonka tarkoituksena on digitoida vanhoja filmejä, valokuvia, äänitallenteita ja videoita.
Kotiseutuaiheisia filmejä esitetään myös koululuokille osana koulujen ns. kotiseutukasvatusta. Erilaiset mediakasvatusprojektit ovat tärkeitä yhdistyksen toimintamuotoja.

PHEK:n ydintoimintaa ovat erilaiset paikallisen kulttuurin kehittämishankkeet ja projektit, joilla edistetään audiovisuaalisen kulttuurin ja elokuvan asemaa Päijät-Hämeessä.