KOTISEUTUFILMIT

Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja samoissa tiloissa toimivien Lahden Videokuvaajat ry:n ja Lahti-Seura ry:n, toiminnassa näkyy ja kuuluu vahvasti paikallisuus. PHEK:n tilat Tammisalissa mahdollistavat omien dokumenttien tuottamisen. Tätä varten yhdistyksillä on käytössä asianmukaiset laitteeet filmien ja valokuvien digitoimiseen sekä videoiden editoimiseen.

Kotiseutufilmit
Kotiseutufilmit on Lahti-Seura ry:n aloitteesta vuonna 2012 käynnistetty hanke, jota toteutetaan yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry:n ja Lahden Videokuvaajat ry:n kanssa. Sen tarkoituksena on kerätä lahtelaisten yksityishenkilöiden, yritysten, yhteisöjen ym. tahojen hallussa olevaa filmi-, video-, äänite- ja valokuvamateriaalia, jolla on paikallishistoriallista ja -kulttuurillista arvoa. Hankkeelle luovutettu materiaali, kuten kaitafilmit, vhs, diat, paperikuvat, äänitallenteet (haastattelut) yms., siirretään digimuotoon ja osasta materiaalista muokataan esityskelpoisia dokumentteja, joiden avulla valotetaan Lahden seudun kulttuurin, arkkitehtuurin, teollisuuden sekä talouden kehitystä vuosikymmenien ajalta aina tähän päivään saakka. Mukaan kelpaavat myös fiktiot, musiikkivideot ja taide-elokuvat, jos niissä ilmenee Lahti, lahtelaisuus tai Päijät-Häme jollain tavalla. Valmiita dokumentteja esitetään Kino Iiriksen Lahti-filmi-iltamissa.
Suomen Kotiseutuliitto valitsi Lahti-filmit talteen ja esille -hankkeen vuonna 2014 Vuoden kotiseututeoksi. Samana vuonna Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto myönsi hankkeelle avustuksen.
> Lue lisää

Lahti-filmi -iltamat
Kino Iiris mahdollistaa myös paikallisten dokumenttien esittämisen. Tällaisia tapahtumia varten perustettiin Lahti-filmi -iltamat, joissa esitetään vanhempia ja myös uudempia dokumentteja ja lyhytfilmejä Lahdesta eri vuosikymmeniltä.
Lisäksi on järjestetty yksittäisiä näytöksiä. Suurta suosiota ovat nauttineet mm. Lemmenlatu-dokumentti sekä Keijo Skipparin tekemä palkittu ”Rintamalotta” ja Rosa Reunan ”Marolan Aino” -dokumentit, jotka ovat keränneet täysiä saleja.
> Lahti-filmi-iltamat
Muut esitykset

Albumit auki
Valtakunnallinen Albumit auki -hanke laajeni vuoden 2015 alussa Lahteen. Hankkeen tarkoituksena on tallentaa ja julkaista paikallisten ihmisten valokuva-albumeista kerättyjä kuvia. Kuvia on kerätty lähinnä yksityisiltä ihmisiltä, mutta kuvia on saatu myös Lahden kaupunginkirjastolta ja Lahden tekniseltä ja ympäristötoimialalta.
Kino Iiriksen aulassa on vaihtuvat valokuvanäyttely.
> Albumit auki

 

 

 

 

Lisätiedot

Aatos Suomilammi, Lahden Videokuvaajat ry
puh. 040 043 0681
aatos.suomilammi[at]gmail.com

Sauli Hirvonen, Lahti-Seura ry
puh. 050 308 5303
sauli.hirvonen[at]kinoiiris.com

> Facebook

Tunnustukset

skr_logo_vihrea
Päijät-Hämeen rahasto myönsi 3.4.2014 Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotisjuhlavuoden apurahana 20 000 euroa paikallishistoriallisen perinne-elokuva- ja dokumenttiprojektin toteuttamiseen.
Videokuvaajien ja PHEK:n edustajat vastaanottivat apurahan vuosijuhlassa Lahden Sibeliustalolla 3.5.2014.
Avustuksen ansiosta saatua ja saatavilla olevaa materiaalia päästään kuluvana ja tulevina vuosina siirtämään digimuotoon ja saattamaan arkistointi- ja esityskuntoon.

logo_nega
Suomen Kotiseutuliitto valitsi elokuussa 2014 hankkeen Vuoden kotiseututeoksi.